30 d’agost del 2019

El final de Criptonomicón

Títol: Criptonomicón III: El código Aretusa
Autor: Neal Stephenson
Saga: Criptonomicón (3/3)
Pàgines: 494
Puntuació:  ☺☺☺☺☺

 Sí, sé que no és una sèrie, i que només es va publicar aquí en tres llibres, però ja que tenia tres llibres, els tracto com una sèrie.

 El final de la sèrie és fins i tot millor que el principi. En aquest llibre tot acaba confluint, i el passat i el present s'entrellacen amb històries que comencen en el passat i acaben en el present. I tot, amb la intel·ligència enorme de tots els personatges: des de la construcció que fa en Goto Dengo pensant en com escapar, la manera com en Lawrence Waterhouse es dedica a amagar missatges codificats (o com aconsegueix enganyar en Goto Dengo per poder trencar un codi!), fins a la manera que té l'Enoch Root per posar-se en contacte amb en Randy, sense deixar de banda el que fa en Randy amb l'ordinador a dintre de la presó. Tots es mereixen un premi per la seva gran intel·ligència i com han aconseguit els seus propòsits.

Quan arribava al final no tenia ganes que s'acabés. Però s'ha acabat. No descarto rellegir-lo tot d'aquí a un temps, perquè hi ha moltes coses amagades pel mig que després prenen sentit i sé que una relectura seria molt profitosa!