29 d’abril del 2018

L'arribada a Pern

Títol: Dragonsdawn
Autor: Anne McCaffrey
Saga: Pern (9/25)
Pàgines: 467
Puntuació:  ☺ ☺ ☺ ☺ ☺

  Un altre dels llibres de Pern, que normalment m'encanten, i aquest no és l'excepció. Però aquest és una mica diferent: si bé tots els altres llibres de Pern que he llegit els qualificaria de fantasia, aquest és ciència ficció, sense cap mena de dubte. I ciència ficció de la bona: del que jo conec, està explicat amb molt criteri, sense fer errors, i hi ha el que hi ha d'haver. I del que no conec? Bé, això no ho puc jutjar, però posaria la mà al foc que també és rigorós i no hi ha errors.

 El llibre ens explica l'arribada de l'home a Pern. Un conjunt de valents es posen dins d'unes naus per anar a un planeta nou, molt lluny de tots els planetes habitats fins al moment, sense bitllet de retorn (o sigui, sense combustible per tornar). La primera part està plena d'òrbites i conceptes astrodinàmics :-)

 Un cop aterren, creen una ciutat i, com no, comencen els problemes. D'una banda, el planeta (o almenys, on ells aterren) és inestable degut a terratrèmols i volcans. I de l'altra, quan fa pocs anys que són al planeta, comença a caure l'enemic principal de Pern: els "fils".

 És llavors quan comença l'enginyeria genètica, i decideixen modificar genèticament els dragonets (originaris de Pern) per convertir-los en dracs que puguin ajudar-los a lluitar contra els "fils".

 Però el llibre no només té ciència. Bàsicament té tres personatges forts: un d'ells, una dona pilot de la nau, que lluita pel que ella vol. Els altres, un nen i una nena que viatjaven a la nau, i que anem veient com creixen i es fan grans.

 Hi ha dos moments molt emotius al llibre. Un, la mort d'un dels personatges més estimats. I l'altre, el moment en què neixen els primers dracs a Pern, quan tothom està pendent de si naixeran o no (tot i que, havent llegit els altres llibres, ha de ser que sí) i es comencen a crear els vincles entre els dracs i els seus genets.

 Crec que no és el llibre per començar a llegir Pern (tot i que sigui el primer cronològicament), però crec que si s'ha llegit algun dels llibres de Pern, aquest és imprescindible.