8 de juliol del 2015

Assassinat a Solaria


Títol: El Sol desnudo
Autor: Isaac Asimov
Saga: Robots
Pàgines: 280
Puntuació:  ☺ ☺ ☺ ☺

Aquest llibre segueix la saga de robots, que fa temps que vaig començar a llegir. En aquest cas, l'Elijah ha de sortir de la Terra (el primer en fer-ho en molts anys) per anar a resoldre un assassinat al planeta Solaria. Allà es trobarà en Daneel Olivaw.

 El llibre ens presenta una societat on la gent no es troba mai cara a cara, però es "visualitza" a través d'imatges hologràfiques. La gent viu en cases molt separades entre sí, i a cada casa només hi viu o bé una persona o bé un matrimoni. El problema està en què un home apareix mort, i només el poden haver matat o bé la seva dona o bé un robot. La primera opció és la que guanya força, perquè un robot no pot fer mal a un ésser humà, però...

 ... just després de l'arribada de l'Elijah i en Daneel, ells veuen com un humà és enverinat per un robot (d'acord, de forma involuntària, però enverinat al cap i a la fi), cosa que complica més les coses.

 La societat solariana està molt ben explicada i aconseguida. La història està molt bé. Els problemes psicològics de l'Elijah per sortir a l'exterior estan molt ben explicats. I els problemes de l'Elijah per saber donar ordres als robots estan a l'altura de l'Asimov.

 El llibre només té un però: el desenllaç de la història, qui va ser l'autor de l'assassinat, queda una mica agafat amb pinces. Crec que no està a l'alçada de l'Asimov. Bé, la idea és molt bona, però hi ha una petita cosa que trontolla, i fa que et deixi una mica de mal regust de boca. La resta, però, genial.