21 de desembre del 2017

Urras i Anarres

Títol: Los desposeídos
Autor: Ursula K. Le Guin
Saga: Hainish Cycle (1/10)
Pàgines: 382
Puntuació:  ☺☺☺☺☺

Què dir d'aquest llibre? Que ha estat una gran sorpresa. Sí, ja m'ho podia imaginar, però no sé per què, llegir a l'Ursula Le Guin em feia  una mica de respecte, i m'ha encantat.

 S'ha de dir que aquest llibre tracta més de sociologia que de ciència ficció. Si en comptes de desenvolupar-se en dos planetes separats, haguessin sigut dos països, hagués pogut ser el mateix.

 Urras i Anarres són dos planetes completament diferents. El planeta original és una societat amb classes i molta diferència entre classes. I l'antiga lluna del planeta, ara habitada, és comunista i feminista. He de dir que em va sorprendre que una dona, als anys 70, pogués escriure sobre una societat on hi ha completa igualtat entre homes i dones, i on una dona pot abandonar un fill i deixar-lo amb el pare, degut a que els pares s'han de separar i han d'anar a viure a dos llocs diferents. Sorprèn, perquè fins i tot ara sobta.

 Totes les parts de la història són interessants: la infantesa del protagonista (un físic molt bo), la seva arribada a l'altre planeta i el xoc cultural que això suposa, la seva lluita per poder marxar del seu planeta i anar a l'altre.

 La veritat és que és un gran llibre, que gairebé no és de ciència ficció (o directament, no ho és), però que tothom hauria de llegir algun cop a la vida. El xoc de les dues societats és molt bo.