31 d’agost del 2016

Un lligam entre les històries de Robots i l'Imperi Galàctic


Títol: Robots e imperio
Autor: Isaac Asimov
Saga: Robots - 4
Pàgines: 512
Puntuació:  ☺☺☺☺

Arribem a l'últim llibre de la sèrie de Robots de l'Asimov, el que fa de pont entre els Robots i la Fundació.

Em feia una mica de pena agafar-lo perquè ja sabia que era l'últim, i també em feia una mica de por, perquè sabia que no hi hauria l'Elijah. Però les dues coses s'han resolt bé: sí que és l'últim, però m'ha deixat una sensació de voler tornar a rellegir la Fundació (sí, tota, fins i tot els últims llibres!!!) Crec que podria planejar, per d'aquí a uns anys, una relectura de les històries de la Susan Calvin, seguida de la sèrie de Robots, per continuar amb tota la Fundació (des de la preqüela fins a Fundació i Terra). Però primer he de llegir la Trilogia de l'Imperi Galàctic, que encara no he llegit mai... Així que queda aquesta apuntada, i després ja anirem per la relectura de tot! I pel que fa a l'Elijah, no participa en la història, però tenim trossos del que li va passar a través de la memòria de la Gladia, en Daneel i en Giskard.

El llibre no segueix el mateix patró que els tres anteriors (un assassinat, i l'Elijah que va a resoldre'l). El fil conductor és l'aparició d'un descendent de l'Elijah, que ve a buscar la Gladia perquè l'acompanyi a Solaria. Pel que sembla, els habitants han deixat el planeta, però dues naus dels colonitzadors han estat destruïdes.

Gràcies a això descobrim com els habitants de la Terra han anat colonitzant altres móns en el temps que ha passat des de les tres primeres històries de robots. Descobrim també que hi ha més robots en forma humana a part d'en Daneel. I descobrim que a Aurora hi ha un parell de persones que tenen un pla per destruir la Terra.

El millor del llibre és, sense cap mena de dubte, les converses entre en Daneel i en Giskard, i el seu "descobriment" de la llei Zero de la robòtica: Un robot no pot fer mal a la Humanitat o, per inacció, permetre que la Humanitat prengui cap mal, que després serà important a tota la saga de la Fundació.

Tot i que hi ha un moment, quan una nau d'Aurora demana que li entreguin en Giskard, que el descendent de l'Elijah troba la única sortida possible... que és una altra de les genialitats de l'Asimov.

El llibre explica de quina manera la Terra es va tornar reactiva, però deixa pendent el tema de Solaria, que no es resol fins a Fundació i Terra (o era els Límits de la Fundació?)

En resum: un llibre imprescindible per saber d'on ve en Daneel-Eto Demerzel, i com va començar l'Imperi Galàctic.