1 d’octubre de 2016

#LeoAutorasOct


 Aquests últims dos (?) mesos s'ha començat a reivindicar el paper de les dones que escriuen fantasia i ciència ficció. He vist en uns quants llocs una iniciativa que consisteix en llegir només autores durant el mes d'octubre, però també s'ha creat un grup de goodreads i un blog per promoure les escriptores d'aquests gèneres (i segur que se m'escapen iniciatives).

 Així que m'afegeixo a la iniciativa #LeoAutorasOct, i aquest octubre llegiré (o intentaré llegir) els següents llibres (sí, ja ho sé, llegeixo poc):
  • Eona - Alison Goodman: Dracs,...
  • Among the unseen - Jodi McIsaac: Mitologia celta, màgia, druides,...
  • La sombra de la noche - Deborah Harkness: Bruixes, vampirs, viatges en el temps,...
 Quan es va començar a parlar del fet que es llegien poques autores, vaig tenir la impressió que jo sí que llegia autores. Sí que és veritat que l'Asimov i en Tolkien em tenen el cor robat, però quan Goodreads va preguntar quin era el primer autor que havia sigut l'autor preferit, el primer que em va venir al cap va ser l'Enid Blyton. Més tard va venir l'Agatha Christie. I, encara que aquestes dues no són autores de fantasia o ciència ficció, més tard n'han vingut moltes altres que sí que escriuen aquests gèneres.

 Així que vaig decidir comptar el percentatge de llibres que havia llegit els últims 3 anys escrits per dones i per homes.

 Del 2016 (fins avui), 56% dones, 44% homes. El 2015, un 54% dels llibres que vaig llegir eren escrits per dones, i el 2014, un 64%. Malgrat que no totes les autores són d'aquests gèneres, són uns bons percentatges!

 Si bé és veritat que és més difícil trobar autores de ciència ficció, el món de la literatura fantàstica està ple d'escriptores que no tenen res a envejar als escriptors. Per no allargar-me, una tria de 5 de les que m'agraden més:


  • Anne McCaffrey: No em cansaré de recomanar-la. Els seus llibres de Pern, a mig camí entre la fantasia i la ciència ficció, em tenen el cor robat. No és massa coneguda per aquí i hi ha pocs llibres traduïts al castellà, però l'anglès és bastant planer i s'entén força bé!
  • Trudi Canavan: només he llegit els 7 llibres que tenen lloc a Kyralia, però ja en tinc més a la llista (tot arribarà). Estic completament convençuda que seran tan bons com els que he llegit.
  • Robin Hobb: una altra autora de qui he llegit poquet (més que res perquè l'he conegut tard), però amb els dos llibres seus que he llegit ja sóc fan seva de per vida. 
  • Louise Cooper: només he llegit un llibre seu (ja acabaré la trilogia, però vaig al meu ritme), però m'agrada recomanar-la perquè per aquí és poc coneguda, però és molt bona.
  • Laura Gallego: tenia ganes de posar alguna escriptora d'aquí, i ella és la que més conec. Sí que és veritat que alguns dels seus llibres no m'han acabat de convèncer, però en general té una gran imaginació i els seus llibres solen ser bons.