29 de setembre del 2018

La vida de l'astronauta Chris Hadfield

Títol: An Astronaut's Guide to Life on Earth
Autor: Chris Hadfield
Saga: -
Pàgines: 305
Puntuació:  ☺☺☺☺☺

A mig camí entre un llibre d'autoajuda i una autobiografia, en Chris Hadfield ens explica la seva filosofia de vida mentre ens va explicant la seva vida.

Ens comença mostrant un nen canadenc que va veure per la tele com l'home arribava a la Lluna i va decidir que volia ser astronauta, sabent que era impossible que ho aconseguís (bé, impossible no, perquè ho va aconseguir, però quan ell era petit tots els astronautes eren d'Estats Units, i per tant, ja veia impossible de ser-ho). Però, tot i així, ell va viure la seva infantesa sempre fent-se la pregunta: "què faria un astronauta?" I així ens explica com menjava verdura o feia els deures. Des d'aquí, de l'inici, ja veiem una mica de la seva filosofia: fer les coses sempre el millor possible, sabent que potser no aconseguirem el que volem, però com a mínim ho haurem intentat amb totes les ganes.

 (Aquí ve l'únic comentari dolent del llibre. La seva dona era també una dona d'èxit, amb una gran carrera per davant, i ho va deixar tot per anar darrere seu perquè ell pogués ser astronauta. En el llibre s'entreveu, però no ho deixa clar. Jo li hagués donat les gràcies públicament a una dona que fa això! Però, tal com en parla, em va sonar a que ho veia com si fos la seva explicació.)

 Un cop és seleccionat per ser astronauta (o, com a mínim, per entrenar-se per ser-ho) segueix fent la feina el millor possible. Em va fer gràcia quan va explicar que tots els astronautes sempre havien estat els millors en tot, i llavors es trobaven que, entre altres astronautes, eren els últims de la classe...

 Quan ja va a l'espai, deixa de ser tant un llibre d'"autoajuda" i es transforma en un llibre on explica el que feien, com ho feien, etc, i tot amb molt d'humor. Crec que sempre recordaré l'episodi de les ungles que van sortir disparades :-) (ho sento, s'ha de llegir el llibre per saber de què parlo).

 El llibre, en resum, fa el que diu el títol: ens dóna consells de la seva filosofia de vida: treballar dur, intentar no sobresortir, trobar la felicitat en les petites coses. Però pel mig ens explica un munt d'històries sobre astronautes, la vida a la ISS i l'entrenament que han de seguir. Molt recomanable.